poniedziałek, 12 grudnia 2011

FASOLA "JASIEK" W SOSIE POMIDOROWYM

FASOLADA
Typowe greckie danie zimowe, bardzo proste w wykonaniu a przede wszystkim bardzo smaczne, wzbogacone z podanym osobno plastrem sera FETA polanym oliva i poproszonym oregano daje nam niesamowicie wykwintny obiad. Zapraszam
  • 500g fasoli
  • 2 cebule pokrojone w kosteczke
  • 3-4 marchewki
  • 1 filizanka zielonej pietruszki (pokrojonej)
  • 2 pomidory pokrojone w kosteczke lub puszka concasse
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2-3 piorka czosnku
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • oregano (pozwala uniknac skutkow ubocznych :) fasoli)
  • sol, pieprz
Wymoczona fasole gotujemy w lekko osolonej wodzie (tej, ktorej sie moczyla) + kostki rosolku - wywar - na pol miekko. W miedzy czasie w glebokiej patelni dusimy cebulke ( ja dusze i rumienie w jej wlasnym soku, mozemy oczywiscie na olivie - z 2 tloczenia), dodajemy przetarta marchewke - dalej dusimy - na glasso (do zeszklenia tak to chyba sie nazywa), nastepnie pomidorki, koncentrat, czosnek przecisniety przez praske, cukier, sol i pieprz, w razie gdy, sos bedzie bardzo gesty dolewamy (goraca) - wode - (to wazne) z gotujacej sie fasoli. Jesli sos dobrze sie zwiaze i fasola jest pol miekka - wkladamy do naczynia z przykrywka (mam gliniany - super smaki wychodza!) i do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu az prawie zmiekna - ja lubie slow okolo 150C po wylaczeniu piekarnika, pozostawiamy naczynie w piekarniku, tak aby styglo powoli, jesli osiagnie temp. okolo 50C gdzies po godzinie, otwieram, polewam oliva super extra (w tej temp. nie niszcza sie jej skladniki) prosze oregano i podaje :) Kali oreksi !

1 komentarz:

  1. Zapiszę sobie, bo chętnie zjadłabym taki obiadek :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń